Thailand – Opskrifter

Kylling i grøn karry pasta:

Ingredienser:

750 g kylling fileter

200 g lange grønne bønner

50 g grøn karry pasta

1 kop kokosmælk

1. Snit kyllingen ud i tynde striber. Snit bønnerne i 3 cm stykker. Hæl grøn karry pasta ned i en opvarmet pande,
steg og rør i 3 min. eller indtil det dufter.

2. Tilsæt kyllingekødet og bønner, steg og rør rundt indtil kødet er mørt. Rør kokosmælk i,
simre udækket i ca. 3 min. eller indtil saucen er lidt tyk.

Chili kylling med thai basilikum og kokosmælk:

Ingredienser:

500 g kyllingebryst fileter

2 spsk. olie

1 løg, hakket fint

2 spsk. fint hakket små friske røde chili

2 kopper frisk thai basilikum

2 spsk. fiskesauce

1 tsk. hakket frisk koriander rod

1 1/2 tsk. sukker

1 kop tyk kokosmælk

1. Skær kødet ud i 1 cm strimler.

2. Opvarm olie i en wok, tilsæt løg og chili, lynsteg indtil løgene er bløde.

3. Tilsæt kødet, lynsteg indtil kyllingen er mør. Tilsæt basilikum, fiskesauce, koriander og sukker, lynsteg i 1 min.

4. Tilsæt kokosmælken, rør indtil det er godt varmt.

Blæksprutte med rød og grøn peber:

Ingredienser:

500 g renset blæksprutte

1 stor rød peber

1 stor grøn peber

1 spsk. olie

4 fed hvidløg, snittet

1/3 kop vand

1 spsk. palmesukker (evt. brunt sukker)

1 spsk. fiskesauce

1 spsk. sød chilisauce

1. Skær blæksprutten ud i 2×3 cm stykker.

2. Skær peber ud i kvadrater, gril peberet med skinnet op af indtil skinnet er blankt og glinsende.

Fjern peber fra panden og skær dem ud i samme stykker som kødet. Tilsæt blæksprutte, vand,

sukker og fiskesauce, lynsteg i ca. 2 min. eller indtil blæksprutten skrumper.

3. Rør peber og chili sauce i, lynsteg indtil det hele er godt varmt.

Som Tam Malakor (papaya salat):

Ingredienser:

1 pillet og snittet grøn papaya, ca. 4 kopper

6 fed, hvidløg

1 tørret chili, opblødt i vand

7 peberkorn

1 spsk. tamarind juice

3 spsk. fiskesauce

3 spsk. palmesukker

2 spsk. limejuice

1/4 kop malet tørrede rejer

1/4 kop lime snittet ud i små stykker

1. Knus forsigtigt papayaen i en morter

2. Knus hvidløg, chili og peber i en morter eller køkkenmaskine.

3. Bland tamarind juice, fiske sauce og sukker i en gryde. Bring det i kog. fjern det fra varmen,

afkøl det, tilsæt lemon juice og bland chili pastaen i.

4. Tilsæt papayaen, rejer samt lemon stykkerne, bland det godt.

5. Servers sammen med salat og andre grønsager.

Kylling / Svine- / oksekød i sød/sur sauce:

Ingredienser:

500 g valgt kød

1 spsk. tynd sojasauce

1/4 kop vand

2 gulerødder

1 løg

1 grøn peber

1 ppses sweet and sour mix

1 ds ananas

1. Skær kødet ud i passende stykker.

2. Opvarm 2 spsk. olie i en wok. Tilsæt kød og sojasauce. Steges indtil kødet er brunt.

3. Tilsæt 1/4 kop vand, låg på og lad det simre i 20 min.

4. Imens skæres gulerødderne i skiver, skær løg og peber ud i både. Tilsæt sauce mix og grønsager i wokken. Bring det i kog.

5. Tilsæt ananas stykkerne. Rør og læg låg på. Lad det simre i 5 min.

Dybt stegte tiger rejer:

Ingredienser:

500 g tiger rejer (evt. kylling, fisk, blæksprutter, grønsager m.m.)

1 ps tempura mix

200 ml vand

olie

1. Rengør tigerrejerne, pil skallen og hovedet af men behold halen på.

2. Bland vand og tempura mix, rør godt rundt.

3. Opvarm olie, dyb kødet ned i dejen og steg det i olien indtil det er gyldent brunt.

Stegt svinekød med lange bønner:

Chili pasta:

3 tørrede chili

7 små røde løg

2 hvidløgs fed

1 tsk galangal

1 spsk. citon græs

5 peberkorn

1 tsk korinader rod

1 tsk kaffir lime skal

1 tsk salt

1 tsk reje pasta

2 spsk. knust tørrede rejer

Ingredienser:

300 g svinekød

200 g lange bønner

2 spsk. olie

1 spsk. palmesukker

1 spsk. fiskesauce

1: Hæl alle pasta ingredienserne i en morter og stød det godt sammen til det er en pasta.

2: Skær kødet ud i tynde stykker. Hæl 1 tsk fiskesauce over.

3: Skyl de lange bønner, afdryp dem og snit dem ud i 2,5 cm. længde. Kog dem indtil de næsten er møre.

4: Opvarm olien i en pande, tilsæt kødet og steg indtil det er nok.

Fjern kødet fra panden.

5: Hæl pastaen i panden og steg indtil det dufter, tilsæt kød, sukker, fiskesauce og lange bønner.

Når det hele er godt varmt. Servér.

Kylling i karry (Phanaeng kai):

Chili pasta:

5 små tørrede chili

5 små røde løg

10 hvidløg fed

1 tsk galangal

1 tsk citron græs

1/2 spsk kaffir lime skal

1 tsk koriander rod

5 peber korn

1 tsk salt

1 tsk rejepasta

(karry pastaen kan købes færdig)

Ingredienser:

300 g kylling (man kan også bruge svine- el oksekød)

1 kop kokosmælk

2 kaffir lime blade

1 spsk. fiskesauce

2 stængler sød basilikum (horapha)

1 spsk. sukker

1 spsk. olie

1: Hæld alle pasta ingredienserne i en morter og stød det godt sammen til det er en pasta.

2: Skær kyllingekødet ud i små stykker, steg det indtil kødet næsten er færdigt, fjern det fra panden.

Hvis det er oksekød, så hæld lidt kokosmælk i.

3: Steg chili pastaen indtil det dufter, tilsæt lidt kokosmælk sådan at det ikke tørrer ud.

Steg det over svag varme indtil olien kommer op til overfladen.

4: Tilsæt kødet, lime blade, sukker og smag til med fiskesauce. Tilsæt det sidste kokosmælk og kog indtil kødet er mørt og saucen lidt tyk.

Tilsæt basilikum og fjern fra varmen.

Kylling i masaman karry:

Chili pasta:

3 tørrede chili, uden kerner, opblødt i vand

1 tsk salt

1 tsk ristede og snittet galangal

1 spsk. tynd snitte, ristet citron græs

5 ristede små røde løg

2 ristet hvidløgsfed

2 kryddernelliker ristet og knust

1 spsk. ristet og knust korianerfrø

1 tsk ristet og knust spidskommen

5 peberkorn

1 tsk rejerpasta

(karry pastaen kan købes færdig)

Ingredienser:

500 g kylling (man kan også bruge svine-/oksekød)

4 kopper kokosmælk

2 spsk. ristet peanuts

5 små pillede løg

5 små kogt kartoffler

3 karry blade

5 ristet kardemomme kapsler

1 cm ristet kanel stang

3 spsk. palmesukker

3 spsk. tamarind juice

3 spsk. lime juice

1: Hæl alle pasta ingredienserne i en morter og stød det godt sammen til det er en pasta.

2: Snit kødet ud i 5 cm strimler.

3: Kog kødet i kokosmælk indtil det er mørt.

4: Opvarm kokosmælken i en pande indtil olien kommer op til overfladen, tilsæt pastaen.

Koges indtil det dufter.

5: Hæld det sammen med kødet og tilsæt peanuts. Smag til så det er sødt, saltet og syrligt ved at tilsætte palmesukker, tamarind juice og lime juice.

6: Tilsæt karry blade, kardemomme, kanel, kartofler samt løg.

Varm det hele.

Suppe med champignon (Tom Yum):

Ingredienser:

1 kg friske champignon

2 stængler citron græs

5 kaffir lime blade

2 korinader stilke

10 hot chili (man kan godt undvære chili, sådan at det ikke bliver for stærk)

1-2 tørret chili

3-4 lime

3 kopper kokosmælk

2-3 spsk. fiskesauce

1: Vask og snit champignon.

2: Vask citrongræs og snit dem ud i små stykker og knus dem.

3: Skyl korianderne og snit dem.

4: Knus chili i en morter. Rist de tørrede chili og knus dem.

5: Opvarm kokosmælken, når det koger. Tilsæt citron græs, svampe, kaffir lime blade.

Smag til med fiskesauce.

6: Når svampene er nok, hæl lime juice, chili og de tørrede chili i.

Drys koriander over og servér.

Stegt ris med svinefars:

Ingredienser:

300 g kogt ris

150 g fars

2 æg

100 g løg

2 spsk. tomat ketchup

1 spsk. sukker

3 spsk. lys sojasauce

1 stilk koriander

1 chili

1 agurk

6 forårs løg

2 lime

1: Marinér kødet i 1 spsk. sojasauce i 10 min.

2. Snit løgene ud i ringe.

3: Steg løgene i olie. Når de er bløde, tilsæt kød, sukker, tomat ketchup og sojasauce. Rør godt rundt.

Hæl risen i og steg det hele godt.

Når det er nok fjern det fra panden.

4: Steg æggene og rør rundt. Når de er nok tilsæt risen og smag retten til.

5: Snit agurken ud i skiver. Snit chili samt koriander.

6: Hæl risene over på en skål drys korinder og chili over.

Læg agurk, forårsløg samt lime skiver ved siden af.

Stegt ris med småkød:

Ingredienser:

6 kopper kogt ris

1 kop snitte kød i små strimler

2 løg, snittet

2 spsk. hakket og knust hvidløgs fed

5-6 æg

2 spsk fiskesauce

1 spsk. sukker

1 tsk peber

Agurk, forårsløg, koriander samt lime

1: Opvarm olie i en pande. Svits hvidløg indtil de dufter, tilsæt løg og kød. Det steges indtil det er nok.

2: Pisk æg, hæld det over kødet, steges indtil det nok. Husk at vende det godt.

3: Tilsæt ris, mix det godt, varm det. Tilsæt fiskesauce, sukker og peber. Bland det godt.

4: Hæld det over på et fad. Drys snittede koriander over. Læg forårsløg, agurk samt lime skiver ved siden af.

Brede ris nudler med oksefars:

Ingredienser:

500 g brede risnudler

300 g oksefars

2 spsk. selleri

2 spsk. lys sojasauce

1/2 tsk karry pulver

2 spsk. manjok mel

2 spsk. mørk sojasauce

200 g salat blade

1 tsk hakket hvidløg

1/4 kop stegeolie

1 1/2 kop kyllinge bouillon

1 spsk. sukker

1 knust chili 2 spsk. riseddike

2 koriander

1: Skil nudlerne fra hinanden, bland dem med 1/2 spsk mørk sojasauce.

Steg dem i 2 spsk. olie. Når de er godt varme, fjern dem fra panden.

2: Bland oksekød med lys sojasauce, karry pulver og tapijoka mel.

Lad det stå lidt.

3. Skyl og afdryp salaten. Snit den ud i strimler. Læg dem på et fad og hæl nudlerne over.

4: Svit hviløg i olie, tilsæt kødet og steg det indtil det er mørt.

Tilsæt selleri, bouillon, sukker. Varm det op og hæld det over nudlerne.

Drys koriander over og servér sammen med chili i eddike.

Sprød stegte nudler:

Ingredienser:

150 g tynde risnudler

1/4 kop fint snittede rejer

1/4 kop fint snittet svinekød

1 gul tufo kage, snittet i tynde strimler og stegt

1 spsk. hakket hvidløg og røde løg

1 spsk. gul sojabønne sauce

1 spsk. riseddike

1 spsk. fiskesauce

4 spsk. sukker

1 spsk. lime juice

1 tsk knust tørret chili

50 g bønnespier

3 kinesiske løg planter

1 chili, fint snittet

1 koriander plante

2 syltet hvidløgs fed, snitet fint

3 kopper olie

1: Hvis nudler er meget tynde, steg dem indtil de er sprøde og brune. Afdryp dem.

Hvis det er brede nudler. Læg dem i blød i vand i 15 min. afdryp og steg ldem idt af gangen.

2: opvarm 1/4 kop olie i en pande. Steg hvidløg og rødeløg indtil de dufter, til rejer og svinekød. Krydder med bønne saucen, eddike, fiskesauce, sukker og tørrer chili.

Når det er blevet tyk, tilsæt lime juice.

Bland og smag til så retten er sød, sur og saltet.

3: reducer varmen og hæl nudlerne i vend dem indtil de klister sammen tilsæt så tofu.

Hæl det i en fad.

4: drys syltet hvidløg, lime ringe, koriander og chili over. Læg bønnespier og de kinesiske løg ved siden af.

Forårsruller:

Ingredienser:

25 g glas nudler

100 g hakket kød

1 æg

100 g fin snitte kål

1 spsk hakket hvidløg

50 g bønnespier

1/4 tsk peber

1 spsk lys soja sauce

300 g dej plader til forårsruller

3 kopper olie

1: Opblød nudlerne indtil de er bløde, snit dem ud i små længder

2: Bland kød, æg, kål, spirer og sojasauce godt sammen, tilsæt nudlerne.

3: Steg hvidløg i lidt olie tilsæt kødet. Steg det, indtil det er næsten tørt.

Afkøl det.

4: Læg kødet på et hjørne, rul og luk med æggehvide.

5: Steg dem i olie. Når dejen er gyldenbrun er de nok.

Barbeque svinekød:

Ingredienser:

1 kg svinekød skåret ud i skiver

2 spsk. lys sojasauce

2 spsk. sherry

1 spsk. sesam olie

4 spsk. sukker

1 tsk salt

2 løgplanter, bladesnitte ud i 2,5 cm længde

2 tsk juice fra frisk knust ingefær

2 spsk. honning

1: Bland alle ingredienser sammen og marinér kødet i 6 timer

2: Når kødet steges husk at smør kødet med marinaden en gang i mellem.

3: Servers sammen med grønsager og snittet agurk og tomat.

Me Kong Vejle – Asiatisk Købmand