Krydderurter – Opskrifter

Udover de andre ingredienser er det vigtigt med:

Krydderurter · Frugt · Grøntsager

Friske grønsager fra Thailand hver Torsdag og Søndag. Friske grønsager fra Afrika og Indien alle U-lige uger. Ankomst Søndag.

Krydderurter:

Ingefær: (khing) Ingefær afgiver en kraftig smag. Spises frisk, stegt eller syltet.
Galangal: (kha) Minder meget om ingefær, men har sin egen smag.
Kachai: (kachai) Er mest brugt i fiske retter og til blanding af karry pastaer.
Lemon grass: (ta-khrai) Lemon grass er en stængel med en citron agtig smag. Bruges i madlavningen eks. fiskeretter og supper.
Kaffir lime blade: (bai ma-kruut) Bladene giver en citronagtig smag. Er meget brugt i supper og fiskeretter.
Hvidløg: (ka-thiam) Den thailandske hvidløg er mildere i smagen end dem vi kender.
Shallote løg:(hawm daeng) Løget er lille og rødt med en mild smag. Det er godt i madlavning men også i blandinger til dip sauce.
Koriander: (phak-chee) Bruges som pulver, frø og frisk. Den har en stærk karakteristisk smag.
Bredbladet koriander:

(phak-chee falang)

Bruges frisk, minder lidt om vores persille i smagen.
Cellery: (gyn-thai) Mindre meget om vores bladcellery, men den har mildre smag.
Sød basilikum: (horapha) Sød basilikum spises frisk eller i en ret. Smagen er lidt anisagtig men kraftig.
Hellig basilikum: (ga-phaw) Hellig basilikum kan bruges sammen med stegte blæksprutter, kylling, svin eller okse kød.
Citron melisse: (maeng-lak) Frisk smag minder lidt om vores citron melisse.
Chili: (phrik) Chili findes lige fra helt små til store. Både røde og grønne.
Baby chili: (phrik khee nuu) Er de mindste chili men også de stærkeste.
Sadao: (sadao) Spises frisk eller i retter. Den er meget bitter i smagen.
Chaom: (cha-ohm) Kan bruges i visse karry retter eller blandes med æg og steges.
Bai-ya-nang: (bai-ya-nang) Er en slyngplante som har mørke grønne blade. Bladene bruges sammen med bambus for at krydder.
Forårsløg: (ton hawm) Forårsløgene spise frisk men benyttes også i mange retter.
Phak paew: (phak -paew) En krydderurt med aflange grønne smalle blade. Den har en meget stærk smag, men velsmagende. Paew kan bruges sammen med stegning af kød.
Kinesisk purløg blade: (ton gui chai) Bruges blandt andet sammen med stegte nudler.
Kinesisk purløg stængel: (gok gui chai) Kan f.eks. bruges i stegte nudler eller med stegte æg.
Karry blade, indisk laurbærblad: Et lille grønt blad som bruges til mix af karryer. Den har sin helt egne specielle duft.

Frugt:

Bananer: Der findes mange forskellige slags bananer. Nogle er syrlige, andre meget søde. Nogle er små ca. 10 cm lange, andre 25-30 cm.
Sambal bananer: Bruges grønne til karry retter.
Matoke bananer: Bruges grønne og koges.
Plantin (platinos) Meget store bananer, som koges når de er grønne, når de bliver modne steges de.
Gauva: Stor rund frugt som smager som et æble og som en pære.
Rambutan: (ngoung) En frugt med en rød behåret skal, frugtkødet er sødt.
Longan: (lam-jaii) En frugt med en tynd grå skal. Frugtkødet er sød men lidt bitter.
Lechee (kærlighedsfrugten): En frugt med en tynd rød skal. Frugtkødet er lidt syrlig og sød.
Durian: (turian) En stor frugt med en tyk grøn skal med pigge. Vejer fra 2-15 kg.
Jackfrugt: (kha-nun) En stor frugt med en tyk grøn skal. Frugtkødet er gul og har mange små kerner.
Mango stan: En frugt med en mørk rød skal. Frugt kødet er hvidt med en syrlig smag.
Sapodila: (la-mud) Frugten har et tyndt brunt skind. Er ligesså stor som et æg. Den er meget sød og kødet er brunt.
Mango (ma-muhng) Der findes mange forskellige slags mangoer. De spises grønne eller når de er modne.
Tamarind: (ma-khamm) Har en brun skal og er bønneformet. Indeni er der små sten med kød rundt om.
Tamarind pasta: (ma-khaam piak) Kødet fra planten er presset sammen. Den har en syrlig smag og bruges i supper samt til karry pastaer.
Lime: (ma-naao) En lille grøn citrusfrugt, som har en meget syrlig smag. Den bliver brugt meget i asiatisk madlavning.
Kaffir lime: (ma-kruut) Grøn frugt med rynket skal. Man bruger skalen og bladene.

Grønsager:

Lange bønner: (thua fuk yao) Bønnerne kan fåes året rundt og er ca 30-40 cm lange.
Vinge bønner: (thua phu) Bønnen har ligesom 4 vinger.
Bønne spirer: (thur nourng) De fortrækker de lange spier som er meget sprøde og saftige. Spierne bliver lavet af mung bønnen.
Lugtende bønne: (sataw) En bønne som er ovalformet, grøn og mange vil mene at den lugter ubehagelig. Den spises rå.
Tromme stik: (ma-room) Ca. 40 cm aflang grøn bønne art. Man skraller den og bruger kødet i supper samt karry retter.
Bambus (nor mai) Kegleformed skud fra ung bambus.
Phak-kha-jaeng: (phak.kha-jaeng) En lysegrøn salat med små blade.
Bai-bua-book: (bai.bua.book) En lille salat som spises frisk som tilbehør.
Papaya: (mala-gor) Den spises når den er moden, men thailændere bruger dem også grønne til deres elskede papaya salat, sum-dam.
Aubergine,(ma-kheua) Aubergine fåes i mange forskellige størrelser og farver.
Her er nogle af de meste brugte auberginer: lange: (ma-kheua yaao) er aflange og grønne/røde kan steges eller bruges til nam phrik.

runde:(ma-kheua pro) auberginen har en kraftig smag kan spises rå, men bruges også meget i forskellige retter.

ærter: (ma-kheua phuang) aubergine er lidt stører end en ærte og er helt grøn. Den har en meget kraftig smag.

Water mimosa: (phak ka-chet) Man fjerner bladene og spiser stilken rå eller bruges i retter.
Kailan: (phak kah-naa) Minder lidt om sølvbeder. Er god til at blive lynstegt.
Choisam: (åjal lwaamg toong) Har mørke grønne blade på en tyk stilk. God til stegning.
Senneps grøn kål (kai soi):

(phak guang tong)

Den har en meget tyk stilk med en kraftig top som et salathoved.
Syltet sennps grøn: (pack gaad dong) Syltet sennep grønt bruges som tilbehør eller i supper.
Selleri: (kheun chai) Den thailandske selleri blad er mild i smagen
Vand spinat: (phak boong) Spinat som vokser i vand. De har en lang stilk med blade.
Kinesisk (phak boong ghine) Spinaten har en tynd stilk med aflange smalle blade. Spises rå, i supper eller steges.
thai (phak boong thai) Spinaten har en tyk stilk med få runde blade. Spises rå, i supper eller steges.
Rød (phak boong daeng) Spinaten har en tynd rød stik med grønne blade.
Bitter mellon: (ma-ra) Lyse grøn aflang melon med små riller med en bitter smag.
Søde ærter: En ærte hvor man bruger det hele også skalen.
Slange melon: En aflang ca. 1-1,5 m lang melon. Den har form som en slange.
Okra, ladyfinger: (grajiab) Okra er aflang 10 cm og grøn. Spises rå eller bruges i madlavningen.
Kasava: En rod knold som vejer fra 300 g – 2,0 kg. Er kegle formet. Den kan koges, steges eller bruges til chips.
Søde kartofler: En kartofel som er rød og vejer fra 100 g – 400 g og den er sød.
Eddos: En lille brun rod knold som skraldes og koges. Minder meget om vores kartofler.
Yams: Yams er en meget stor rod knold vejer fra 1,5 – 4 kg. Den skralles og koges.
Sayote: Sayote er en grønsag som kan steges eller bruges i suppe.
Græskar: De findes i alle mulge farver og former.
Røde løg: (hawm daeng) Løg som er små og røde. De har en mild smag og bruges meget.
Me Kong Vejle – Asiatisk Købmand